Netspar wil met pensioengeld zorgkosten drukken

maandag 2 juli 2018
Thema's:  Zorg

Pensioenclub Netspar pleit voor de invoering van deeltijdpensioen, waardoor mantelzorgers meer tijd krijgen voor mantelzorg. Dat is een van de aanbevelingen in een onderzoek van deze studieclub. Op deze manier kan het flexibel opnemen van het pensioen bijdragen aan besparingen in de kosten voor zorg.

Mantelzorgers hebben het zwaar
Volgens de onderzoekers van Netspar neemt de behoefte aan mantelzorg de komende jaren toe. Mantelzorgers zijn vaak 45-plussers. Op enig moment zal een kwart van de volwassen Nederlanders betrokken zijn bij mantelzorg, zo verwacht Netspar. Een mantelzorger is iemand die ten minste 8 uur per week en/of drie maanden achtereen zorg verleent. Mantelzorg leidt vaak tot negatieve gezondheidseffecten als gevolg van stress en kan op den duur gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt, zo denken de onderzoekers. Door mantelzorgers te stimuleren alvast voor een deel met pensioen te gaan, kunnen deze negatieve effecten voorkomen worden.

Pensioengeld voor aanpassing van het huis
Netspar is ook voorstander van het opnemen van het pensioen in een bedrag ineens. Met dat geld kunnen bijvoorbeeld aanpassingen worden gedaan, waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. “Dat scheelt op termijn zorgkosten”, aldus de onderzoekers.

Onderzoek van Netspar lezen? Ga naar: www.netspar.nl 
Reageer op dit item